Drevo vs plast: Prečo (a ako) si vybrať drevenú dosku na krájanie?
Pridal administrator Pridané 17.1.2023 15:35:10 Počet zobrazení 293
Dlhoročný boj dreva s plastom v kuchyni má pre mňa jednoznačného víťaza. V našich očiach drevo jednoducho do kuchyne patrí. Je prírodné, estetické, živelné. Skvele sa hodí do kuchyne klasickej, modernej, rustikálnej či industriálnej. Je jedno, či ju máte zariadenú v industriálnom, škandinávskom, provensálskom, či „slovenskom" štýle. Pekným kusom dreva sa nedá nič pokaziť. Okrem toho, mne osobne prináša práca s drevenými doskami väčší pôžitok z varenia.
Samozrejme, moju subjektívnu teóriu podporujú aj vedeckejšie argumenty. V prospech drevených dosiek hovorí aj hygiena a životnosť. Hoci váš prvotný tip by zrejme bol, že hygienickejšia je plastová doska, výskumy potvrdzujú opak. Americkí vedci zistili (ale naozaj! :) ), že plastové dosky ukrývajú podstatne viac baktérií. Ako je to možné? Veď plastové dosky sa oveľa ľahšie umývajú. Baktériám sa však na nich darí lepšie, najmä v zárezoch a ryhách, ktoré používaním vznikajú. Vedci sa zamerali na baktérie salmonely a E.coli a tie by si za svoje životné prostredie vybrali jednoznačne plast. Dlhodobým používaním sa baktérie na plastovej doske veselo množia. Zo zárezov ich totiž úplne neodstráni ani umývačka riadu. Naproti tomu drevo obsahuje kapiláry, ktoré síce umožňujú ľahšie preniknutie baktérií, no zároveň ich vtiahnu dovnútra, „uväznia" a znemožnia ďalšie rozmnožovanie. Vysušením drevenej dosky baktérie v jej vnútri jednoducho vymrú a nepredstavujú tak ďalšiu hrozbu.
Dôležité je samozrejme vybrať vhodný typ dreva. Ideálne sú krájacie dosky z tvrdého dreva, ktoré majú nielen menšie póry (a zachytáva sa v nich menej baktérií), no zároveň sú odolnejšie voči ryhám a zárezom a majú tak vyššiu životnosť. Mäkké drevo (kde patrí väčšina ihličnanov) je síce pre nože šetrnejšie, no tie ho aj ľahšie „poškriabu", čím znižujú jeho životnosť.
Mimochodom, čo ak už doma plastovú dosku máte? Netreba ju hneď vyhadzovať. Plastovú dosku môžete používať pri príprave jedla, ktoré ďalej tepelne upravíte (napríklad mäso). Na krájanie čerstvých potravín určených na priamu konzumáciu - ako ovocie, zelenina, syr či pečivo, je jednoznačne lepšou voľbou drevo. V jednom alebo druhom prípade ale netreba zabúdať na správne ošetrovanie a umývanie, ktoré má na hygienu prípravy jedla, ale aj životnosť dosky rozhodujúci vplyv (o tom niekedy nabudúce).
Pri otázke, či vybrať plast alebo drevo, má teda drevená doska navrch.
Okrem toho, že je (subjektívne) krajšia a (objektívne) zdravšia, je aj ekologickejšou voľbou. A to je pre mňa dostatočné množstvo argumentov.
Okrem toho... milujem drevo :)
Lucia
Nový komentár